Stresi Rahatlatma Yolları

29-04-2021 10:22
Stresi Rahatlatma Yolları

Stres, yoğun şehir yaşantısı ile hayatımıza dahil olan ve etkilerini tüm bedenimizde gözlemleyebildiğimiz en yaygın problemlerden biridir. Derimiz, sahip olduğumuz en görünür organ olmasıyla birlikte, iç organlarımız ve genel sağlık durumumuz hakkında bize ipuçları verir. Araştırmaların ve gözlemlerin de doğruladığı üzere, stres ve cilt doğrudan bağlantılıdır. Stresli durumlar cildin bağışıklık sistemine darbe vurur ve ciltte tahriş, enfeksiyon, kuruluk, kızarıklık gibi savunmasız hale getirecek sinyaller verir.

Stres, cilt problemleri ve yaşlanma belirtileri oluşumunda çok önemli ve zararlı bir faktördür. Etkisinin uzun sürebilmesi dışında kalıcı etkiler bırakabilir. Vücut stres altındayken adrenalin hormonlarında artış olur ve bu durum ter bezlerini uyararak terleme yaratır, böylece fazla su kaybıyla birlikte ciltte kuruluk oluşur. Aynı zamanda, kollajen ve hyaluronik asit sentezi azaltması nedeniyle kuruluk, ince kırışıklıklar ve çizgiler meydana getirir. Su kaybıyla birlikte cilt tamir sürecinde yavaşlama meydana gelir ve cilt yağlanması oluşur. Bu durum aknelerin meydana gelmesine neden olur.

Çalışmalara ve bilimsel verilere göre; dermatoloji hastalarının yüzde 30’u psikolojik sorunlardan dolayı doktor gözlemindedirler. Stres açık bir şekilde cilt yüzeyinde kuruluk, yaşlanma belirtileri, doku bozuklukları, uyku problemleri, saç dökülmeleri ve kopması gibi sorunlar yaratır. Tıp doktoru Nive Pondeljak’ın da makalesinde bahsettiği üzere; sedef, kronik ürtiker, siğiller, saç dökülmesi, akne psikoloji ile doğrudan bağlantılıdır. Cilt, bağışıklık hücrelerinin, hormonların, nörotransmitterlerin tutulumu ile psikolojik strese aktif olarak tepki verir ve psikoterapik tedavi (kendini iyileştirici) bu hastalıklar üzerinde olumlu etkiye sahip olabilir.**

Bu cilt tahribatından uzak durmak ve onarmak için cilt nemlendirmesi, yumuşak temizleyiciler, her gün güneş kremi kullanımı, kaliteli uyku, meditasyon/yoga, sakin ve dinlenmiş hissettirecek alışkanlıklar önemlidir.

Stresi azaltmak için edinilebilecek alışkanlıkları kısaca listelemek gerekirse;

Meditasyon yapın

Stresli geçen uzun bir gün sonunda kendiniz özel bir alan ve an yaratın. Dinginleşmek için kristalleri, adaçayı ve palo santo tütsüsünü kullanabilirsiniz, böylece ortamda sakinleştirici ve dinginleştirici bir alan yaratmış olursunuz. Özel anınızda bir süre arınmayı, stresten ve negatif enerjiden uzaklaşmayı ve sakinleşmeyi niyet edin. Her gün tekrarlanan meditasyon pratiklerinin zihin üzerinde olumlu etkileri olduğu ve en az sakinleştirici ilaçlar kadar tedavi edici olduğu gözlemlenmiştir.

Öz bakımı önemseyin

Derinlemesine cilt temizlik hem cildiniz hem de arınmanın hissettirdiği rahatlama duygusu için stresten uzaklaşmak adına harika bir adımdır. Cildinizi temilerken cilt tipiniz için uygun, doğal içerikleri tercih etmeye ve ne kadar fazla ürün o kadar iyi cilt bakımı düşüncesinden uzaklaşarak, yeterli ve doğru miktarda ürün kullanmaya özen göstermelisiniz. Uygun ve yumuşak bir temizleyici ile cildinizi nazikçe arındırın. İhtiyaç duyarsanız ipek veya pamuklu kumaştan keseler ile ölü deriden kurtulun.

Ardından yatıştırıcı ve doğal içeriklerden oluşan, belki sevdiğiniz uçucu yağları da formülünde barındıran ve cilt tipiniz için uygun bir yüz serumunu cildinize tampon hareketler ile uygulayın. Daha sonra kristal yüz masaj aletleri ile çok baskı yapmadan yüzünüzü masajlayın ve cilde gerekli olan kan dolaşımını geri verir. Farkı ve hissi o an bile gözlemleyebildiğiniz ve kendiniz için iyi gelen şeyi yapmış olduğunuz düşüncesiyle stresten uzaklaşmak mümkündür.

Uyku kalitenizi arttırın

Stresten uzaklaşmanızı ve rahatlamanızı sağlayan en önemli adımlardan biri de uykudur. Kaliteli bir uykuda da cildiniz kendini yenilemeye ve nefes almaya devam eder, tamamen karanlık bir ortamda, sert kumaşlar gibi cilde zarar verecek materyallerden yapılmış yastık, göz bandı, nevresimden uzak durarak, doğal ipekten oluşan ürünler kaliteli bir uykuyu verimli kılar. Birçok araştırmanın da kanıtladığı üzere, vücut yetersiz ve derin olmayan uykuya stres hormonlarını salgılayarak tepki verir, bu sebeple kaliteli ve derin bir uyku hem zihinsel hem fiziksel anlamda yardımcıdır.

Sağlıklı beslenin

Bunların yanında cildin içerden de beslenmesini devam ettirmek adına sağlıklı beslenip paketli gıdalar tüketmemek, yeteri kadar su içmek, arkadaşlarla sohbet etmek günlük sıkıntıları paylaşabilmek, yeni bir hobi edinmek, açık havada egzersize çıkmak, doğal yollarla terlemek, tatile çıkmak veya kendi alanınızda bir yer yaratmak orada vakit geçirmek, anı yaşamak, bitki çaylarının rahatlatıcı gücünü deneyimlemek de stresten uzaklaşmak için harika seçeneklerdir.

 

Stresin hem fiziksel hem zihinsel zararları vardır ve bu da cilde doğrudan yansır. Birçok araştırma tarafından da kanıtlandığı üzere stres ve cilt doğrudan bağlantılıdır. Bununla birlikte sağlıklı bir cilt görüntüsü için stresten uzak kalmak başlı başına cildiniz için yapabileceğiniz harika bir iyiliktir.

 

**Pondeljak, Nive. "Stress-induced Interaction of Skin Immune Cells, Hormones, & Neurotransmitters”. Nisan 07, 2020.

 

Stres Rahatlatma Kristalleri

İpek Uyku Seti - Blush

Rahatlatıcı Roll

Ametist Gua Sha

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.